Totalna endoproteza kuka (TEP)

Totalna endoproteza kuka (TEP) je operativni zahvat koji se najčešće izvodi kod nepovratnog oštećenja zgloba uslijed osteoartritisa te uzrokuje bol i ograničenje pokreta. Riječ „totalna“ označava dvosatni zahvat tijekom kojega se kroz manji rez na strani kuka glava kosti natkoljenice (femura) i zglobna čašica zdjelice (acetabulum) zamjenjuju dijelovima od umjetnih materijala.

Kad govorimo o vrstama proteze kuka postoje tzv. cementne i bescementne. Cementne proteze ugrađuju se starijim i manje aktivnim osobama za čije se kosti pretpostavlja da su „lošije“ kvalitete (često zahvaćene osteoporozom) te postoji opasnost od prijeloma za vrijeme same ugradnje. Bescementne proteze namijenjene su mlađim osobama i općenito osobama s dobrom koštanom masom. Sama proteza primarno se učvrsti koštanim cementom koji ispunjava prostor između nje i kosti.

Potpuni oporavak i povratak u punu aktivnost nakon ovog operativnog zahvata predviđa se nakon tri do šest mjeseci, a sama rehabilitacija započinje odmah i to u smislu asistiranih i aktivnih vježbi za povećanje opsega pokreta u zglobu kuka i koljena te statičkih vježbi snaženja okolne muskulature. Hod je u početku na dvije štake koje se s vremenom uklanjaju stvaranjem osjećaja sigurnosti samostalnog hoda, najčešće iza šestog tjedna od operacije. Ograničenja kroz prva tri mjeseca odnose se na zabranjene pokrete rotacija, adukcije i fleksije preko 90° u zglobu kuka, spavanje na operiranoj strani, vožnju automobila i slično, no u dogovoru s operaterom ona se postepeno ukidaju.

U kasnijoj fazi rehabilitacije vježbe snaženja mogu se izvoditi i na raznim stabilizacijskim podlogama kojima se dodatno djeluje i na proprioceptore u zglobovima, a i sam mišić dovodi na višu razinu aktivnosti zadajući mu kompleksnije zadatke. Također, kroz izokinetički trening mišići u strogo kontroliranim uvjetima visokokvalitetnog uređaja razvijaju maksimalnu silu kroz cijeli opseg pokreta te se na taj način brže prilagođavaju na bol ili umor, zbog čega rijetko dolazi do prevelikog opterećenja, prenaprezanja ili ozljede.

 

Lana Brčić, bacc.physioth.

Related Articles