Rekreacija bez boli 1.dio

Martina ima 30 godina i uz sve radne i obiteljske obaveze povremeno trči i rekreira se. Već godinu dana trči s ekipom iz škole trčanja i njezin intenzitet postaje sve jači.

Prije 3 godine ozljedila je koljeno za koje sumnja da nije do kraja zacijelilo pa je odlučila provjeriti svoj zdravstveni status u Poliklinici Nova.

Slabost muskulature i nepravilan odnos snaga među pojedinim mišićnim skupinama dovode do prenaprezanja ligamenata, oštećenja hrskavice i kostiju što kao posljedicu ima pojačano trošenje zglobova. Javljaju se bolovi u zahvaćenom zglobu, otežana pokretljivost, a time se smanjuje kvaliteta života i radna sposobnost.

Dijagnostičkim testiranjem koljena –fleksija i ekstenzija na Isomedu 2000 utvrdili smo da je još uvijek ozljeđena noga slabija.
Preciznije, kvadriceps lijeve noge slabiji je od kvadricepsa desne noge za 30%, dok su mišići stražnje lože natkoljenice lijeve noge slabiji za 20% od istih mišića natkoljenice desne noge. To prikazuje značajan disbalans u jakosti lijeve i desne strane koji, ako se ne tretira, vodi tijelo u kompenzaciju, a kompenzacija u nove povrede.

Izokinetički trening daje trostruko brže rezultate u usporedbi s klasičnim vježbanjem na izotoničkim spravama, što ubrzava vrijeme rehabilitacije i postupak osposobljavanja ljudi za nastavak rada i vraćanje radnim obavezama i rekreaciji.

Martina je nakon provedene dijagnostike i rezultata koji nije zadovoljavajući odlučila provesti terapiju na Isomedu 2000 koja se obavlja 3 puta tjedno po 45 minuta u trajanju do četiri tjedna.

Terapija će pomoći Martini na način da će izjednačiti snagu lijeve i desne noge i izbjeći kompenzacije.

Nakon provedene terapije u Poliklinici Nova ponoviti ćemo dijagnostiku koljena i objaviti rezultate kako bi Martina mogla nastaviti rekreativno trčanje.

Related Articles