Osteofiti i bol u leđima

Kralježnica je građena od 24 kralješka. Razlikujemo 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih i 3-5 trtičnih kralješka.

Kralježnica nije ravan stup već čini oblik slova S. Unutar svakog kralješka nalazi se hrskavica, elastično tkivo koje štiti kralježnicu prilikom pokreta i smanjuje opterećenje zgloba. Intervertebralni disk je elastična tvorba koja se nalazi između dva kralješka. Diskus akomulira opterećenje kralješnice kad na nju djeluju sile i u mirovanju i prilikom pokreta. Najčešći uzrok pojave boli u donjem djelu leđa je degenerativni proces. Dolazi do postupnog trošenja i propadanja diska tijekom kretanja i opterećenja što je i normalni proces starenja. Nukleus pulposus ili ligamentarni prsten je elastična tvorevina koja može uslijed oštećenja puknuti tj. iscuriti što se zove i hernija diska. Zbog degenerativnog procesa može doći i do suženja spinalnog kanala, što zovemo i spinalna stenoza. Uzrok je pritisak na leđnu moždinu ili izlaz spinalnih živaca ili radikulopatija. Najčešće dolazi do artritisa– propadanje zglobne hrskavice i stvaranje koštanih izreslina- osteofita koji stvaraju pritisak na okolne strukture.

Pošaljite nam upit!

Čimbenici degenerativnih promjena :

– kongenitalna ili nasljedstvo
Prehrana
– Stil života, loše držanje
– Traumatske promjene i mehaničke sile

Uzrok boli može biti mehanički i neurološke prirode. Mehanička bol je urokovana procesom starenja i propadanja zglobne hrskavice i sužavanja prostora usljed neke traumatske ozljede. Najčešće se javlja nakon aktivnosti i može se šriti prema donjim ekstremitetima ali ne ispod koljena. Neurogena bol je uzrokovana ozljedom živca u tom djelu. Kompresijom na leđnu moždinu i korjene živaca može dovesti do raznih ispada osjeta.

Liječenje

operativni zahvat je uvijek zadnja opcija, eventualno ako je ispad funkcije mjehura i stolice ili nagla slabost mišića. Cilj je smanjiti bol, održati funkciju i mobilnost kralježnice proprioceptivnim vježbama, vježbama stabilizaciije i istezanja. Preporuka je svakako i medicinska gimnastika u vodi. Kako bi oslobodili opterećenje na male zglobove kralježnice  naša najučinkovitija terapija je  trakcija lumbalne ili vratne kralježnice. Potrebno je učiniti rtg snimke ili jos bolje MR kralježnice. Trakcija kraljeježnice neoperativan tretman kod degenerativnih stanja kralježnice, stenoze i radikulopatije.

Slađana Musulin,
bacc. physioth

Related Articles