Kliničke smjernice za fizikalnu terapiju kod skrbi za trudnice

Vježbanje u trudnoći bi trebalo postati dio prenatalne zaštite zdravlja žene kao jeftina metoda prevencija razvoja bolesti majke i fetusa u trudnoći.

Opće poznate su dobrobiti redovitog vježbanja na zdravlje, a s obzirom da se danas gleda na trudnoću kao na razdoblje u kojem bi se žena trebala bolje brinuti o svom zdravlju, vježbanje može biti obrazac ponašanja koje će žena potaknuta trudnoćom usvojiti i prakticirati u budućnosti. Dobrobiti vježbanja  danas su prepoznate u prevenciji i kontroli gestacijskog dijabetesa. Anatomske i fiziološke promjene uzrokovane trudnoćom utječu i na mišićno-koštani sustav kako tijekom aktivnosti, tako i u mirovanju.

Pošaljite nam upit!

Povećana težina u trudnoći može znatno povećati djelovanje sile na zglobove, kao što su koljena i kukovi čak i 100% za vrijeme vježbanja pri opterećenju zglobova ( trčanje). Zbog težine rastućeg fetusa i maternice trudne žene često se razvijaju promjene u posturi čime može biti narušena ravnoteža. Česta promjena na mišićno-koštanom sustavu je povećana labavost ligamenata kao rezultat povećane razine estrogena i relaksina. Vršena su mjerenja aktivnosti uterusa za vrijeme vježbanja kod trudnica u zadnjih 8 tjedana trudnoće i zabilježena su minimalna ili nikakva aktivnost uterusa. Trudnoća uzrokuje značajne promjene u hemodinamici majke. Te promjene uzrokuju povećanje volumena krvi i srčanog ritma. Ove promjene su nužne za uspostavu cirkulatorne rezerve neophodne za opskrbu hranjivim tvarima i kisikom majke i fetusa za vrijeme odmora ili treninga.

Poslije prvog tromjesečja je bolje izbjegavati supinirani položaj za vrijeme vježbi i odmora. Zbog novonastalih promjena u tijelu dolazi do prilagodbe i respiratornog sustava. Uvećani uterus vrši pritisak na dijafragmu i iziskuje pojačani rad respiratorne muskulature trudnica. Ako se kliničkom evaluacijom utvrdi da kod trudnica ne postoje kontraindikacije, potrebno ih je ohrabriti da se uključe u program fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta. Preporučuje se testiranje za utvrđivanje diastasis m. Recti abdomini i diastasis hysis pubis kod žena s bolnim simptomima kako bi se provele korektivne mjere koje će vježbanje kod ovih specifičnih stanja učiniti sigurnim.

Trudnoća bez komplikacija kod žene  dobrog općeg zdravstvenog stanja nije razlog za smanjenje fizičkih aktivnosti. S obzirom na razinu aktivnosti prije trudnoće razlikujemo : „ sjedeće trudnice“ , trudnice koje su povremeno vježbale, trudnice koje su redovito vježbale i trudnice rekreativne i profesionalne sportašice. Sve fizički aktivne žene trebaju prepoznati znakove koje upućuju na trenutni prekid vježbanja kao što su vaginalno krvarenje, otežan udah, vrtoglavice, glavobolja, bol u prsima, bolovi ili otekline na potkoljenicama, mišićna slabost, bolne kontrakcije uterusa, smanjeni pokreti fetusa, otjecanje amnionske tekućine. Dobrobiti samog vježbanja u trudnoći potvrđeno je kroz mnoge studije, a odnose se naročito na prevenciju razvoja bolesti majke i fetusa uzrokovanih lošim životnim navikama- boljom kontrolom dijabetesa, prirasta težine i bolnih stanja mišićno-koštanog sustava. Vježbanje u trudnoći bi trebalo postati dio prenatalne zaštite zdravlja žene kao jeftina metoda prevencija razvoja bolesti majke i fetusa u trudnoći.

Slađana Musulin,
bacc. physioth

Related Articles